Училище за родители

18.06.2015 16:34

Училище за родители

Възпитанието на децата е трудна и много отговорна задача. Ролята на родителите е много важна и отговорна задача.

Бъдете модел за подражание

Децата се учат на поведение като гледат Вас. Ако сте усмихнати , и те се усмихват , ако сте перфекционисти , и те се стремят към това. Не забравяйте , че вие сте постоянно наблюдавани от детето. Бъдете такива , каквито искате утре да бъдат вашите деца. Не бъдете агресивни към тях , за да не получите утре обратно върху вас тяхната агресия. Не забравяйте , че това , което не искате никой да прави с вас , не го правете и на децата си. Отнасяйте се към своите деца по начина , по който очаквате другите хора да се отнасят към Вас.

Създайте правила за вашето дете

Отговорността и дисциплината са нужни да се възпитават от най – ранно детство. Децата винаги се опитват да изпробват границите , които Вие сте им определили. Когато създадете правилата – дръжте на тях , за да бъдат децата ви отговорни. Когато сте определили системата 4 – 2 – 2 това означава 4 часа учене, 2 часа четене и 2 часа спорт – не отстъпвайте от нея. Определяйте правила и за себе си и покажете на детето си , че ги спазвате. Ако един път оставите малчугана да наруши вашите правила , считайте битката за загубена. Бъдете последователи в създаването и определянето на правилата за вас и детето.

Определяйте време за занимания с детето

Много родители трудно могат да отделят редовно време ,което да посветят изцяло на детето си. Например, кажете на детето си , че неделя е специалния му ден с вас и му позволете да определи как ще прекарате вашето време. Вероятно има някои неща , които детето ви обичада прави заедно с вас. Бихте могли да станете сутрин по -рано , за да закусите заедно с детето или да оставите неизмитите съдове за по-късно , за да си направите семейна разходка в парка. Деца , които не получават вниманието , което изискват от своите родители често действат или се чувстват зле , защото по този начин те биват забелязвани.Търсете необичайни начини , за да осъществите контакт с детето си – сложете бележка или нещо специално в неговата училищна чанта.

Ако сте родител на тиинейджър , общуването между вас трябва да е на по – друго ниво.Тогава родителят трябва да умее да се адаптира към своето дете , да съумее да провокира тийнейджъра да споделя своите емоции , терзания и изживявания. Наблюдавайте неговите желания , отгатвайте това , което харесва . Ако обича киното – купете билет за най – новия филм и идете заедно; ако обича футбола , поиграйте с него, ако не можете да отидете заедно на мач. Ако има любовни терзания , намерете подходящ пример и небрежно му покажете къде греши. Понякога важни са и малките неща , които правите заедно – от извеждането на кучето в парка , игра на “Скрабълс” , до пазаруването в близкия магазин – неща , които то после ще си спомя.

Децата се чувстват така , както Вие родителите ги възприемате

Ако хвалите детето , че е умно и добре възпитано , и то се старае да се представя по този начин пред вас и околните.Вашите думи и действия като родители засягат развиващото самоизображение на детето ви. Хвалийки детето за неговите постижения , дори и в ежедневните, малки негови успехи , ще го накарате да се чувства гордо , че се е справило и е оправдало вашите очаквания. И обратно , омаловажаването на неговите успехи или негативното му сравнение с друго дете , могат да го накарат да се чувства подценено. Ако едно дете е постоянно квалифицирано и етикирано като глупаво , некадърно , тъпо и т.н. , то ще повярва и ще продължи да следва този житейски модел , който вие му налагате. Не наранявайте детето с обидни фрази . Избирайте думите си внимателно и бъдете състрадателни. Позволете му да знае , че всеки прави грешки и Вие го обичате , дори когато не одобрявате неговото поведение.

ХВАЛЕТЕ ДЕТЕТО СИ

Добрият мениджър умее да управлява своите подчинени като редува критиките с похвали на принципа на сандвича. Направете си равносметка и ще видите , че в повечето случаи критикувате детето си . Бъдете “добър мениджър” за своето дете и се постарайте да усвоите умението да оценявате това , което то прави за вас или това , което е направило за себе си. Никой човек не обича постоянните критики . Похвалите , макар и малко незаслужени понякога вършат чудеса. Бъдете щедри на похвали , Вашата любов , прегръдки и комплименти могат да бъдат достатъчно възнаграждение за детето. Най – малкото е , че то ще ви се отблагодари и ще стане по – усърдно и отговорно.

ЗА ТРУДНИТЕ ДУМИЧКИ ” БЛАГОДАРЯ” И ” ИЗВИНЯВАЙ”

Научете своите деца , че думичките “моля”,”благодаря” и “извинявай” не са трудни , а вълшебни. И всеки човек е нужно да ги използва. Но…. ако вие самите не умеете да благодарите на хората около себе си , ако не можете да пророните думата “извинявай” , когато се налага , то какъв пример можете да дадете тогава!? Децата копират поведението на родителите си . Дайте им личен пример.

ОБЩУВАЙТЕ С ДЕЦАТА СИ

Отделяйте време за разговори с децата си . Така те ще усещат вашето внимание към тях. Мотивирайте всяко ваше желание. Не можете да кажете на детето си ” простого направи , защото аз така искам” . Децата имат нужда добре да се мотивирате защо те трябва да ви слушат и да правят нещата , които вие искате от тях. Винаги предлагайте възможност за избор – “Ако си научиш по – бързо уроците , ще излезеш навън” , “Ако не си почистиш стаята , няма да гледаш днес телевизия” . Родителите , които обясняват и разискват с децата си ги възпитават по – лесно и безпроблемно. Направете очакванията си ясни. Ако има някакъв проблем , обяснете на Вашето по – голямо дете как се чувствате и го помолете да вземе участие в разрешаването на ситуацията заедно с Вас . Използвайте всеки наличен момент за заздравяване на връзката с детето си!

САМОНАБЛЮДАВАЙТЕ СЕ 

Като всеки един човек и вие имате своите добри и лоши страни , победи и слабости. Наблюдавайте се и разберете кои са те и опитайте да “прекроите” себе си. Ако като възрастен човек не можете да се преборите със своите слабости , то не трябва да сте толкова взискателни към своето дете. То копира всичко , което вие правите. Опитайте се да имате реалистични очаквания към самите себе си , към Вашия съпруг и деца. Вие не трябва да имате всички отговори във всяка една ситуация – прощавайте си и бъдете снизходителни. Фокусирайте се върху областит , които имат нужда от най -много внимание. Отделете си време за почивка , за да правите неща , които ще Ви направят щастливи като човек / или като двойка/ . Нуждата от това , да се фокусирате върху собствените си нужди , не Ви прави егоисти. Понякога думите дори са излишни , нужно е малко внимание.

ПОКАЖЕТЕ , ЧЕ ВАШАТА ЛЮБОВ Е БЕЗУСЛОВНА

Като родител , вие сте отговорни за възпитанието , отглеждането и обучението на вашето дете. Показвайте всеки ден вашата обич към децата ви. Дори и да не са оправдали вашите очаквания , дори и да не са опровдоли вашите очаквания , дори и да са ви ядосали този ден , дори да не са се представили по най – добрия начин – те имат нужда от вашата любов и подкрепа. Те ще станат по – добри утре , ако знаят че са обичани. Бъдете строги към детето си , но всеки ден му показвайте , че е ценено и обичано . Уверете го , че въпреки вашите изисквания и очакванията към него , вие го обичате безрезервно и безпрекословно.


Из материали в Интернет

Назад